Grécko chce donútiť neochotných investorov k odpísaniu dlhu zákonom

21.02.2012 Celý región

Atény 21. februára (TASR) - Grécka vláda chce v krajnom prípade súkromných veriteľov donútiť k odpísaniu jej dlhu. Atény k tomu pristúpia, ak bude podiel investorov na dobrovoľnom odpísaní príliš nízky. Zodpovedajúci zákon sa čoskoro dostane do parlamentu, informovalo dnes grécke ministerstvo financií. To by znamenalo dodatočnú zmenu podmienok už vydaných dlhopisov v neprospech veriteľov.

Zákon by bol potom pripravený, aby sa dosiahol podiel súkromných investorov na reštrukturalizácii gréckeho dlhu, na ktorom sa dohodli lídri únie na summite v októbri 2011. Cieľom je, aby odpísanie umožnilo do roku 2020 zníženie verejného dlhu krajiny na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP). V súčasnosti predstavuje asi 160 % HDP.

Atény sa vraj dnes v noci dohodli na odpísaní dlhu s Inštitútom medzinárodných financií (IIF), ktorý zastupuje súkromných investorov. Už niekoľko týždňov sa však špekuluje o tom, že aj napriek rámcovej dohode sa niektorí súkromní investori, predovšetkým hedžové fondy, odmietnu podieľať na záchrane Grécka. Nový zákon ich k tomu môže v budúcnosti donútiť.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región